diumenge, 18 d’octubre del 2009

Pintors Alcoians; Lorenzo Casanova





Lorenzo Casanova Ruiz, (Alcoi, 14 de març de 1844 – Alacant, 23 de març de 1900) va ser un pintor espanyol.








Alumne de Daniel Cortina a València i de Federico Madrazo a Madrid, company d'Eduardo Rosers i Marià Fortuny. Fill d'un carnisser de pocs recursos econòmicos va ser becat per la Diputació Provincial d'Alacant i va viatjar a Roma on va viure durant quatre anys com a becari i quatre anys més costejant-se'l el mateix l'estada. Li van atorgar l'Orde d'Isabel la Catòlica i va ingressar en la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran. Obres seues són Gabriel Miró xiquet, Primers passos, Cap de Moro, El poeta, Escena d'amor còmplice, Xicota amb clavell, Retrat de Joaquín Sorolla i la seua esposa Clotilde, El Fraile i el Cellerer. Casat amb María Teresa Miró Moltó és tio del poeta Gabriel Miró, sobre el qual va exercir una gran influència en el seu formació.

L'any 1873 es va traslladar a Itàlia a l'Acadèmia Chiggi on coincidix amb Fortuny que ja hi ha tractat a Madrid, i Joaquín Agrasot amb els que conviu, així com Ignacio Pinazo Camarlench i José Benlliure Gil, germà de Marià Benlliure.
Obres de la seua època com a becari són: Escena d'hostal, El cellerer, El pou dels franciscans, Cervantes llegint El Quixot, Tabola gitana.
També firmats a Roma són: Portadora d'aigua, Tocador de guitarra, Dos vells coneguts i Retrat de cavaller.


De volta a Alcoi en 1879, al morir son pare, va obrir una acadèmia d'art, el Centre Artístic. Pinta obres com a Èxtasi de San Francisco d'Assís, que és un autoretrat, homenatge al Greco; Asunción de la Mare de Déu i Adoración dels Pastors. S'establix a Alacant on crea la seua pròpia acadèmia l'Acadèmia de Casanova i és un dels majors creadors de la segona mitat del segle XIX alacantí.
Alumnes seus són Manuel Cara i Espí, Fernando Cabrera Cantó, Francisco Gisbert, Emilio Vilaplana Botella, Rafael Hernández López, Manuel Harmsen Bassencourt, Adelardo Parrilla Candela, Andrés Buforn Aragonés, Lorenzo Aguirre Sánchez, Emilio Varela Isabel, Lorenzo Pericás Ferrer, Vicente Bañuls Aracil.



***

Lorenzo Casanova


Lorenzo Casanova Ruiz, (Alcoi, 14 de marzo de 1844 – Alicante, 23 de marzo de 1900) fue un pintor español.



Alumno de Daniel Cortina en Valencia y de Federico Madrazo en Madrid, compañero de Eduardo Rosales y Mariano Fortuny. Hijo de un carnicero de pocos recursos econòmicos fue becado por la Diputación Provincial de Alicante y viajó a Roma donde vivió durante cuatro años como becario y cuatro años más costeandoselo el mismo la estancia. Le otorgarón la Orden de Isabel la Católica y ingresó en la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Obras suyas son Gabriel Miró niño, Primeros pasos, Cabeza de Moro, El poeta, Escena de amor cómplice, Muchacha con clavel, Retrato de Joaquín Sorolla y su esposa Clotilde, El Fraile y el Bodeguero. Casado con María Teresa Miró Moltó es tio del poeta Gabriel Miró, sobre el cual ejerció una gran influéncia en su formación.


El año 1873 se trasladó a Italia a la Academia Chiggi donde coincide con Fortuny que ya ha tratado en Madrid, y Joaquín Agrasot con los que convive, así como Ignacio Pinazo Camarlench y José Benlliure Gil, hermano de Mariano Benlliure.
Obras de su época como becario son: Escena de mesón, El bodeguero, El pozo de los franciscanos, Cervantes leyendo El Quijote, Zambra gitana.
También firmados en Roma son: Portadora de agua, Tocador de guitarra, Dos viejos conocidos y Retrato de caballero.

De vuelta a Alcoy en 1879, al morir su padre, abrió una académia de arte, el Centro Artístico. Pinta obras como Éxtasis de San Francisco de Asís, que es un autoretrato, homenaje a El Greco; Asunción de la Virgen y Adoración de los Pastores. Se establece en Alicante donde crea su propia academia la Academia de Casanova y es uno de los mallores creadores de la segunda mitad del siglo XIX alicantino.
Alumnos suyos son Manuel Cara y Espí, Fernando Cabrera Cantó, Francisco Gisbert, Emilio Vilaplana Botella, Rafael Hernández López, Manuel Harmsen Bassencourt, Adelardo Parrilla Candela, Andrés Buforn Aragonés, Lorenzo Aguirre Sánchez, Emilio Varela Isabel, Lorenzo Pericás Ferrer, Vicente Bañuls Aracil.


***

Lorenzo Casanova





Casanova Lorenzo Ruiz (Alcoy, March 14, 1844 - Alicante, 23 March 1900) was a Spanish painter. Student Daniel Cortina in Valencia and Federico Madrazo in Madrid teammate Eduardo Rosales and Mariano Fortuny. The son of a butcher on low incomes was a grant from the Diputación Provincial de Alicante and traveled to Rome where he lived for four years as a trainee and four years of stay costs himself. Was awarded the Order of Isabel the Catholic and entered the Royal Academy of Fine Arts of San Fernando. Gabriel Miró works include children, First Steps, Head of Moro, the poet, love scenes accomplice, Girl with a carnation, Portrait of Joaquin Sorolla and his wife Clotilde, El Fraile and winemakers. Married to Maria Teresa Miró Moltó is uncle of the poet Gabriel Miró, on which exerted great influence in their formation...use Google translator.



5 comentaris:

Anònim ha dit...

menudos pintores teniamos y tenemos en alcoy ¡¡¡casi "na" !!!

Anònim ha dit...

Hay mucho arte en Alcoy

mercedes ha dit...

No lo sabéis bien.

Fernando ha dit...

Hay un libro editado por el MUBAG monográfico de Lorenzo Casanova, escrito por Adrián Espí

Anònim ha dit...

si creo que el libro esta en la escuela