dilluns, 17 d’agost del 2009

Llibres Recomanats....


Leonardo de Vinci (1452-1519) va deixar constància del seu il·limitat interés pel coneixement de la naturalesa i de l'art en una ingent massa d'escrits i dibuixos. Entre ells destaquen els dedicats a l'art de la pintura, sobre el qual projectava redactar un tractat que mai va arribar a realitzar. Va ser probablement Francesco Melzi, l'amic i deixeble que va heretar els seus manuscrits, qui va compilar, cap a 1550, l'antologia coneguda com a Tractat de pintura (el Codex Urbinas 1270), fonamental, a pesar dels seus greus defectes, per la fidel transmissió del pensament de Leonardo i perquè reproduïa nombrosos fragments d'originals hui perduts. Després de la mort de Melzi els manuscrits van patir una lamentable dispersió i alguns van desaparéixer per sempre. El còdex compilat per Melzi va romandre inèdit, però van circular algunes còpies, un poc reduïdes i retocades, una de les quals, realitzada en el segle XVII (el Codex Barberinus 832), responia al projecte de Cassiano Dal Pozzo d'imprimir el Tractat amb il·lustracions de Poussin.





Leonardo de Vinci (1452-1519) dejó constancia de su ilimitado interés por el conocimiento de la naturaleza y del arte en una ingente masa de escritos y dibujos. Entre ellos destacan los dedicados al arte de la pintura, sobre el que proyectaba redactar un tratado que nunca llegó a realizar. Fue probablemente Francesco Melzi, el amigo y discípulo que heredó sus manuscritos, quien compiló, hacia 1550, la antología conocida como Tratado de pintura (el Codex Urbinas 1270), fundamental, a pesar de sus graves defectos, por la fiel transmisión del pensamiento de Leonardo y porque reproducía numerosos fragmentos de originales hoy perdidos. Tras la muerte de Melzi los manuscritos sufrieron una lamentable dispersión y algunos desaparecieron para siempre. El códice compilado por Melzi permaneció inédito, pero circularon algunas copias, algo reducidas y retocadas, una de las cuales, realizada en el siglo XVII (el Codex Barberinus 832), respondía al proyecto de Cassiano dal Pozzo de imprimir el Tratado con ilustraciones de Poussin.




Leonardo da Vinci (1452-1519) expressed his interest in the unlimited knowledge of nature and art in a huge mass of writings and drawings. Among them are dedicated to the art of painting, which was planning to draft a treaty that was never done. It was probably Francesco Melzi, his friend and disciple, who inherited his manuscripts, who compiled, to 1550, the anthology known as the Treaty of paint ... to translate more, use the Google translator...

3 comentaris:

V. Fauvé ha dit...

En la libreria "Ohfertas"...de la Calle Oliver (junto al Hospital), lo encontraréis, en una edición de Bolsillo a 4,95 €...no está del todo mal....aunque es una edición super-ecónomica

Anònim ha dit...

¡¡ Menudo curro de divulgacion que te estas pegando !!! voy a ver si encuentro el tratado.. gracias, soy Pilar, es que siempre salgo como anonimo.

Anònim ha dit...

hola pilar