dilluns, 15 de juny de 2009

Forja-Forge


-Tiradores de las puertas de la Casa del Aniguo chalet del músico josé Espí Ulrich-


-Pequeña columna y puerta de metal con claras referencias modernistas perteneciente a la puerta de la Fundición Rodes Hermanos; Puerta modernista de forja y pequeño tirador de una de las puertas de acceso a dicha fundición-.-Dos Aldabas de forja, una perteneciente a la fundición Vicente Miró y la otra a la fundición Rodes Hermanos.-La indústria metal·lúrgica es remunta al segle XI, però és en els segles XIX i XX quan prolifera gràcies a la construcció de la maquinària necessària pels sectors tèxtil i paperer. També es fabrica maquinària agrícola, calderes o maquinària per espinyolar l'oliva. En l'actualitat gran part de la producció se centra en petites peces de mobiliari urbà com són tapes de clavegueram, reixes de desguàs, etc., així com en peces per subministraments industrials. Alguns d'aquests exemples els tenim en els tiradors d'algunes fàbriques del s.XIX, alguns d'ells verdaders objectes d'art, i a portes, reixat, o finestrades de forja ubicats a alguns xalets de l'eixample. Anirèm descobrint-los poc a poc, encara que molt d'ells estàn en unes pèssimes condicions.
-----------------------------------
Forja

La industria metalúrgica se remonta al siglo XI, pero es en los siglos XIX y XX cuando prolifera gracias a la construcción de la maquinaria necesaria por los sectores textil y papelero. También se fabrica maquinaria agrícola, calderas o maquinaria por deshuesar la aceituna. En la actualidad grande parte de la producción se centra en pequeñas piezas de mobiliario urbano como son tapas de alcantarillado, rejas de desaguadero, etc., así como en piezas por suministros industriales. Algunos de estos ejemplos los tenemos en los tiradores de algunas fábricas del s.XIX, algunos de ellos verdaderos objetos de arte, y en puertas, rejado, o ventanazos de forja ubicados en algunos chalés del ensanche. Iremos descubriéndolos poco a poco, aunque mucho de ellos están en unas pésimas condiciones.
-------------------------------
Forge
The metallurgical industry dating to the eleventh century, but in the nineteenth and twentieth centuries when proliferates through the construction of the necessary machinery for the textile and paper. It also produces agricultural machinery, boilers and machinery by bone olives. At present large part of production is focused on small pieces of furniture such as sewer covers, drain grates, etc.. As well as parts for industrial supplies. Some of these examples have in the shooting of some plants of the XIX century, some of them true works of art, and doors, gates, windows Forging cottages located in some of the enlargement. Discovered we will slowly, but very few of them are in appalling conditions.

9 comentaris:

Fernando ha dit...

M'encanta trobar aquests xicotets tresors pasejant per ahí....

Bea ha dit...

menudo patrimonio tenemos !!!!!!!!

Mª Luisa ha dit...

Anirem fent de reporters gràfics fotografiant totes les imatges que pugam trobar, ja que n'hi han moltes.

Alex ha dit...

Estaria bé fer un animalet d'eixos en fusta. També podriem fer un powerpoint amb totes les fotos del patrimoni alcoià que tenim per a projectarlo en l'escola i per a fer-lo rodar per internet

Bea ha dit...

lo del power point estaria bé, jo tinc açí en la faena per fer les fotos xicotetes, faltaria la musica que te que ser en archivo wav o algo així. bo si algú controla mes lo del powerpoint que ho fassa..

Paco Clavel ha dit...

Me encantaria ver vuestra ciudad

Anònim ha dit...

Paco Clavel?

Anònim ha dit...

paco clavel ??????????????

Olga ha dit...

Mmm, me encantan las fotos de este post, son muy bonitas de blanco y negro. Y las formas son muy delicadas.. el tirador de la primera - foto N1 - increible!